Szíria – Szakértő: nem lesz világháború a konfliktusból


A hírt Donald Trump amerikai elnök tévés beszédben jelentette be. Az Egyesült Államok közölte, hogy csak vegyifegyver-kutatással és gyártással kapcsolatos tevékenységet végző létesítményeket támadtak. Egy damaszkuszi kutatóközpontot, egy Homsz közelében lévő vegyifegyver-raktárat, illetve annak közelében egy vegyi fegyverekhez is köthető eszközöket tároló irányítóközpontra próbáltak csapást mérni. Több mint száz rakétát lőttek ki hajókról távirányítású és ember vezette repülőgépekről.

Szíria elítélte a meglátása szerint barbár és brutális támadást, amely meggyőződése szerint azt a célt szolgálta, hogy akadályozza a vegyifegyver-tilalmi szervezet vizsgálatát. A szíriai kormány azt közölte, hogy legalább három civil megsebesült a légicsapásokban. Az Aszad-rezsim azt is közölte, hogy a homszi célpontot támadó rakétákat a légvédelem semlegesítette.

Oroszország a leghatározottabban elítélte a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban. Vlagyimir Putyin elnök agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat. Moszkva szerint a katonai csapás indoklásakor az Egyesült Államok ürügyként használta fel a dúmai polgári lakosság ellen elkövetett vegyifegyver-támadást, amely szerinte megrendezett volt.

Elhúzódó válságra kell számítani Szíriában, de nincs akkora tétje a háborúnak, hogy abból egy újabb világégés robbanjon ki, és a szemben álló felek is el akarják ezt kerülni – mondta Dezső Tamás asszirológus az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

A múlt szombati vegyi fegyveres támadásról szólva kiemelte, hogy annak hátteréről a nyugati szövetségesek titkosszolgálati úton már értesülhettek, ám perdöntő bizonyíték egyelőre nem került a nyilvánosság elé. Hasonló fegyverek bevetésére már többször volt példa az elmúlt években – tette hozzá.

Dezső Tamás megjegyezte, hogy Szíria etnikai és vallási törésvonalakon fekszik, a konfliktus mögött pedig ott áll többek között az Egyesült Államok, Oroszország, Törökország és Izrael is. Utóbbi legfőbb ellensége, Irán ráadásul Szírián keresztül akar kijutást szerezni a Földközi-tengerre – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktusban a felek nem közvetlenül, hanem a szíriai frontokon keresztül és a helyi erőket felhasználva küzdenek egymással, így Törökország elsősorban a helyi arabokat, az Egyesült Államok pedig a kurdokat támogatja.

Forrás: Az MTI és az Euronews híranyagai