Menesztett FBI-igazgató: Trump “morálisan alkalmatlan” az elnöki posztra


James Comey, egykori FBI-igazgató visszaemlékezésekből írott könyve kedden kerül a boltokba, és egy az ABC televíziónak adott nagy interjúval kezdte meg a könyv népszerűsítését, de a héten várhatóan több más országos tévécsatornának is a vendége lesz. Az ABC televízió riportere, George Stephanopoulos – aki korábban Bill Clinton kommunikációs igazgatója volt -, ötórás interjút készített James Comey-val, ebből egyórányi rész volt látható a napokban.

Comey okosnak mondta Donald Trumpot, úgy fogalmazott, hogy “nem orvosilag, hanem erkölcsileg alkalmatlan”. Kijelentette, Trump sorozatosan nem mond igazat, állítólag úgy beszél a nőkről, mint húsdarabokról, és a tavaly nyáron a virginiai Charlottesville-ben kitört zavargások idején sem tett tanúbizonyságot vezetői képességeiről.

“A mi elnökünknek meg kell testesítenie a tiszteletet és mindazon értékeket, amelyek alapvető fontosságúak országunkban” – fogalmazott a volt FBI-direktor. Bár az interjúban Comey kitért arra is, hogy miért nyitotta meg újra az elnökválasztás előtt néhány nappal a Hillary Clinton elektronikus leveleivel foglalkozó vizsgálatot – amelyet Clinton a választási kudarca egyik tényezőjének tart -, az interjú nagy részében Donald Trump-ot támadta, nem egyszer csupán félmondatokkal sejtetve dolgokat. Így például nem mondta ki, hogy Trump-nak korábban Moszkvában prostituáltakkal volt kapcsolata, de megjegyezte: akár meg is történhetett. Ezt a történetet egyébként Trump személyes testőrei régóta tagadják.

Hasonlóképpen sejteni engedte, hogy a 2016-os elnökválasztás kampányában lehetett összejátszás Donald Trump és kampánycsapata, valamint oroszok között. Ahogyan fogalmazott: valamennyi más amerikai elnök esetében határozott nemmel válaszolna az összejátszást firtató kérdésre, de Trump esetében nem mondhat egyértelmű nemet.

James Comey felidézte találkozásait Donald Trump-al, és elmondta, hogy benyomásai szerint Trump “uralkodni akar” a környezetén. Tőle személy szerint lojalitást kért, mire ő azt válaszolta: csak tisztességet adhat. Az elnök erre pontosított: tisztességes lojalitást kér tőle. Trump korábban többször is tagadta, hogy lojalitást kért volna tőle.

Forrás: MTI