Kiterjedt női bűnszervezetet számoltak fel Németországban


Az akció során az egyik legkockázatosabb feladat a szövetségi rendőrség GSG9 nevű különleges egységének jutott, a kommandósoknak az észak-rajna-vesztfáliai Siegenben kellett lecsapniuk egy helyszínen, ahol a nyomozás vezetői szerint fegyveres ellenállással lehetett számolni. Végül nem ütköztek ellenállásba sem Siegenben, sem a bűnszervezet további 60 lakásában és bordélyházában. A rendőrök letartóztatási parancs alapján hét embert elfogtak, és számos további személyt őrizetbe vettek. Az ügynek egyébként 54 gyanúsítottja van, akik 26 és 66 év közöttiek. A közlemény szerint 12 tartományban, összesen 62 helyszínen tartottak házkutatást. Az ingatlanokban 81, Németországban illegálisan tartózkodó személyt találtak, őket átadták az illetékes rendőri szerveknek. Lefoglaltak számos bizonyítékot, egyebek között mobiltelefonokat és adathordozókat, és csaknem 250 ezer euró készpénzt.

A ZDF televízió razziáról készült tudósítása erre a linkre kattintva tekinthető meg.

A nők vezette banda tagjait csoportosan elkövetett embercsempészettel, emberkereskedelemmel, prostitúcióra felbujtással, kényszerítéssel és pénzügyi visszaélésekkel, a köztük millió eurós nagyságrendű adócsalással gyanúsítják. Több mint egy éve nyomoztak utánuk. A bűnszervezet áldozatai elsősorban thaiföldi nők és transzneműek, akiket a hazájukban szerveztek be, és valótlan adatok megadásával legális schengeni vízumot szereztek nekik.

Az áldozatokat Törökországon keresztül utaztatták be a belső határellenőrzés nélküli európai uniós (EU) övezetbe. Útlevelüket a megérkezésük után elkobozták. Nem hagyhatták el a lakásnak álcázott bordélyokat és masszázsszalonokat, amelyekben prostitúcióra kényszerítették őket, hogy megfizettessék velük az EU-ba csempészésükért megszabott 18 ezer és 20 ezer euró közötti (5,6-6,2 millió forint) díjat. Egy sor esetben ezt az árat a megállapodást egyoldalúan, önhatalmúlag módosítva 36 ezer euróra emelték – áll a ZDF beszámolójában.

A szövetségi rendőrség a művelet befejezése után, szerda este kiadott közleményében idézték Horst Seehofer szövetségi belügyminisztert, aki a szervezett bűnözésre mért kemény és példa nélküli csapásnak nevezte az akciót, amellyel szavai szerint véget vetettek több száz ember visszataszító szexuális kizsákmányolásának.

Forrás: Az MTI és a ZDF híranyagai